Blog

TOP výhľady na krásnu slovenskú prírodu

TOP výhľady na krásnu slovenskú prírodu

da121a69788.webp

 

Milujete turistiku, prírodu a radi spoznávate nové miesta? Čo tak skúsiť turistiku či potulky krásnou slovenskou prírodou trochu inak, napríklad s unikátnymi nezabudnuteľnými výhľadmi na okolitú prírodu. Vďaka tejto voľbe budete mať celú krajinu a prírodu ako na dlani. Sme si istí v tom, že Slovensko je krásna krajina, ktorá má čo ponúknuť v tomto smere. A vôbec toho nie je málo. Z množstva prírodných možností vyberáme sumár 13-tich zaujímavých prírodných miest s dokonalým výhľadom, ktoré stoja za návštevu. Ak sa dostanete čo i len na jedno z nich, rýchlo pochopíte, čo ponúka táto prírodná atrakcia.

 

TOMÁŠOVSKÝ VÝHĽAD (667 m) - najkrajší výhľad v Slovenskom Raji

 Foto: @dusanbeno_fotograf
Foto: @dusanbeno_fotograf

Kto by nepoznal prenádhernú lokalitu pohorí v Slovenskom Raji. Táto prekrásna oblasť našej krajiny ponúka množstvo miest s dokonalými a krásnymi výhľadmi a začíname práve nimi. Do nášho zoznamu sme vybrali takzvaný výhľad "Tomášák", známejší ako Tomášovský výhľad. Ide o dosť známy a žiadaný výhľad v Slovenskom Raji, ktorý sa ponúka z výšky 667 metrov nad morom. Toto miesto sa preslávilo predovšetkým kvôli množstvu dokonalých výhľadov na okolitú prírodu. Možno sa pokochať pohľadom na údolie Bieleho potoka či dokonalé prerušenie rieky Hornád. Za výbornej viditeľnosti je možné aj z tohto miesta pozorovať štíty Vysokých Tatier. Okrem iného sa toto miesto stalo obľúbeným aj pre klasických horolezcov kvôli množstvu jednoduchších či náročnejších horolezeckých príležitostí (kratších i dlhších). Pravidelne sa na tomto mieste uskutočňujú aj preteky v lezení po skalách. Okrem horolezectva je toto miesto často vyhľadávané aj na bežnú a nenáročnú turistiku. Okrem prírodných scenérií a krásnych výhľadov sa možno pokochať aj krásou viacerých dravcov žijúcich vo voľnej prírode. Existuje viacero turistických trás, ktorými sa jednoducho dostať na Tomášovský výhľad. Je už len na vás, ktorú trasu si zvolíte.

 

Výhľad z vrchu KĽAK (1352 m) na Malú Fatru a okolie

 Foto: @martin_pravda11
Foto: @martin_pravda11

Pokračujeme pekným prírodným výhľadom z vrchu KĽAK, ktorý sa tiahne vo výške 1352 metrov nad morom v pohorí Malej Fatry. Ide o dominantný skalnatý vrch v tomto pohorí, presnejšie v Lúčanskej Malej Fatre. Pokiaľ sa rozhodnete pre tento vrch, získate dokonalý kruhový rozhľad na zvyšné susedné horstvá. Typická podoba vrchu dáva možnosť rozoznať ho už z diaľky (je krivší ako Kriváň), od Rajeckých Teplíc až po dedinku Bystričany. Súčasťou koncového vrcholu je veľmi obľúbený turistický chodník a pod ním nájdete takzvaný Kľacký vodopád, ktorý sa nachádza vo výške 990 metrov nad morom. Nájdete tu aj Národnú prírodnú rezerváciu Kľak, ktorá je súčasťou pohoria Malej Fatry s chránenými vzácnymi druhmi flóry. Je to tak, že pri pohľade z tohto vrchu Malej Fatry budete mať čo sledovať dlhé hodiny a získate tak nové nezabudnuteľné zážitky na celý život.

Vyhliadka z hradu SÚĽOV (660 m)

 Foto: @samuel_lesko
Foto: @samuel_lesko

Hrad SÚĽOV sa vypína vo výške 660 metrov nad morom a ponúka všetkým pri krásnom počasí množstvo dokonalých výhľadov na okolité prostredie a prírodné scenérie Súľovských hôr. Presne tak, ako ju sama príroda vytvorila a tiež na čiastočnú úpravu prostredia činnosťou človeka. Už od svojho počiatku mal tento hrad funkciu pozorovacieho hradu kvôli svojej výbornej polohe. Náročnosť výstupu na hrad je na minimálnej úrovni takže je vhodný ako turistický zážitok pre všetkých bez ohľadu na vek a fyzickú kondíciu. Zaujímavosťou je, že cestou na hrad spozorujete aj takzvanú Gotickú bránu a samotný vstup je cez štrbinu po rebríku prostredníctvom malého otvoru na hornú plošinu. Práve z nej dosiahnete najkrajší a najdokonalejší výhľad a rozhľad nad okolitým prostredím.

Výhľad z vrchu STRÁŽOV (1213 m)

Foto: @symasymm
Foto: @symasymm

STRÁŽOV je najvyšší vrchol chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy, ktorý sa týči vo výške 1213 metrov nad morom. Východiskovým miestom pre výstup na tento nádherný vrch, je známy klenot slovenskej ľudovej architektúry, dedinka Čičmany zo smeru od Prievidze alebo zo Zliechova v smere z Ilavy. Ak sa rozhodnete práve pre krásny výhľad z tohto dominantného vrchu v Strednom Považí, isto nebudete nič ľutovať. Okrem príjemnej turistiky poteší odmena za výstup v podobe krásneho výhľadu, z dosť ostrého no o to zaujímavejšieho kamenistého výčnelku (výbežku). Za odmenu dostanete celú krásu Stredného Považia ako na dlani. Pri výstupe na samotný vrch treba počítať s mierne prudším stúpaním, no celkový výstup na vrch možno klasifikovať za nie príliš namáhavý a časovo nenáročný. Okrem krásneho výhľadu čakajú na každého návštevníka jedinečné krasové úkazy v podobe bralnatých skál, vodopádov, priepastí či jaskýň. Okrem toho príroda ponúka aj rozličné skôr unikátnejšie druhy flóry a fauny, ktoré inde nemáte šancu vidieť či pozorovať.

Komplexný výhľad na Malú Fatru, výhľad VEĽKÝ KRIVÁŇ (1709 m)

 
Foto: @nas_svet

Pokiaľ hľadáte ďalšie miesto nielen na výbornú turistiku, ale aj so zaujímavým výhľadom, treba vsadiť na prevažne lúčnaté pohorie VEĽKÝ KRIVÁŇ, ktoré sa nachádza vo výške 1709 metrov nad morom, v okrese Žilina (v severopovažskom regióne). Z tohto dokonalého vyhliadkového miesta budete mať okolie celého pohoria Malej Fatry ako na dlani (je súčasťou Národného parku Malá Fatra od roku 1988). Okrem toho z tohto miesta uvidíte aj Nízke a Západné Tatry, Veľkú Fatru či Chočské vrchy, Kysuckú vrchovinu a Kysucké či Oravské Beskydy. Zo západnej časti je možné vidieť tiež Beskydy na Morave. Veľký Kriváň je najvyšším vrchom Malej Fatry. Rozprestiera sa medzi Malým Kriváňom (1671 m n. m.) a pohorím Chleb (1646 m n. m.). Veľkou výhodou tohto vrchu je možnosť zažiť na vlastnej koži nezabudnuteľné kruhové výhľady zo všetkých strán. I preto je toto miesto v Malej Fatre veľmi často navštevované a vyhľadávané. Prispieva k tomu aj ďalší fakt a síce, že časť výstupu sa dá absolvovať pomocou kabínkovej lanovky. Tá vedie zo známej Vrátnej doliny (východiskový bod pre výstup na vrch) konkrétne na Snilovské sedlo. Z tohto miesta už treba vystupovať pešky až na samotný vyhliadkový bod Veľký Kriváň.

 

KRÁĽOVA HOĽA (1946 m)

 
Foto: @kovacikpeter

Ak túžite po unikátnom výhľade na Vysoké a Západné Tatry, tiež na veľmi navštevovanú lokalitu Liptov, Spiš či Horehronie alebo ďalšie okolité pohoria a prírodné prvky, musíte navštíviť známy vyhliadkový bod Kráľova hoľa. Rozprestiera sa vo výške 1946 metrov nad morom. Ide o siedmy najvyšší vrch Nízkych Tatier, ktorý sa nachádza na východnej strane, s dohľadom na Muránsku planinu a Slovenský Raj. Ponúka zaujímavý výhľad na všetky vyššie spomenuté pohoria, okrem toho ponúka aj zaujímavý pohľad na pramene najdlhších riek Slovenska, konkrétne Hnilec, (Čierny) Váh, Hron a rovnako aj Hornád. Vrch je preslávený rozličnými bájami, povesťami, pesničkami či básňami. Niet pochýb o tom, že ide o jedno z tých najznámejších a najnavštevovanejších slovenských pohorí, k čomu pomáha aj dokonalý rozhľad na okolitú prírodu a ďalšie prírodné a krajinné prvky. Na samotný vyhliadkový bod, ktorý sa nachádza v Banskobystrickom kraji (v okrese Brezno), je možné sa dostať viacerými trasami. Jednou z tých síce najdlhších, ale za to asi najkrajších, je trasa cez braliská Tri kopce a Úplaz vedúcou až k dedinke Vernár (naopak najjednoduchší výstup vedie z obce Šumiac). Zaujímavosťou je, že na Kráľovej Holi sa nachádza už dnes nevyužívaný televízny a rozhlasový vysielač, kde je možné v prípade núdze prespať (priestory nie sú udržiavané, sú len pre prípad núdze otvorené počas celého roka).

Vyhliadka VEĽKÝ CHOČ (1611 m)

 
Foto: @mirka_halickova

 
Pekný výhľad na Oravu a Liptov ponúka vyhliadkový bod Veľký Choč z výšky 1611 metrov nad morom. Toto pohorie je ústredným vrchom Chočských vrchov (na samom vrchole je prírodná rezervácia Choč). Tvorí akúsi líniu lokality Liptov a Oravy. Keď sme doteraz vraveli o bezchybných kruhových výhľadoch z pohorí zo všetkých strán na okolitú časť krajiny, v tomto prípade platí, že uvidíte snáď najväčšiu časť našej krajiny. Konkrétne je možné vidieť za dobrej viditeľnosti najvyššie hory Západných Karpát, zo severnej strany Pilsko a Babiu horu, z východnej strany zase Tatry s Roháčmi, z juhovýchodnej strany pohorie Nízke Tatry, z juhozápadnej strany Veľkú Fatru a Malú Fatru zo západnej strany. Výhodou je, že k tomuto výbornému vyhliadkovému bodu je možné sa dostať rôznymi turistickými chodníčkami, vedúcimi či už do prekrásnej oravskej prírody alebo do najnavštevovanejších prírodných úkazov a scenérií Liptova.

"Naj" výhľad na východe z vrchu SIVEC (781 m)


Foto: @veronika_bekes

Ide o jeden z najkrajších výhľadov na východnom Slovensku. Hovoríme o výhľade z vrchu SIVEC, ktorý sa nachádza vo výške 781 metrov nad morom. Samotný vrch sa zaraďuje do oblasti Slovenského rudohoria a je súčasťou pohoria Čierna Hora (je to najkrajší vrch tohto pohoria). Tiež sa začleňuje do prírodnej rezervácie Sivec a rozprestiera sa celkovo severozápadne od mesta Košice. Charakteristickými črtami vrchu (pohoria) je vápencový hrebeň s robustným súvislým kamenným masívom (bralom) a vedľajšími ostrými brehmi (stráňami). Pokiaľ vám bude priať počasie, pri svojom výhľade z tohto miesta získate nezabudnuteľné pohľady z východnej časti našej krajiny, konkrétne od priehrady Ružín, cez Volovské vrchy, Branisko, Čergov, Slanské vrchy až po tatranské štíty (konkrétne Vysoké Tatry). Okrem toho sa tešiť môžete aj na krasové úkazy v podobe jaskýň, iné horské časti ,či rozličné chránené čeľade fauny. Samotný výhľad je možné zrealizovať z úzkeho, niekoľko desiatok dlhého kamenistého výčnelku, ktorý sa tiahne nad spomínanou priehradou Ružín.

Obec ŠPANIA DOLINA (728 m)


Foto: @peta.genducha

Do nášho zoznamu unikátnych výhľadov sme zaradili aj obec Špania Dolina, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 728 metrov nad morom. Leží v severnej časti od Banskej Bystrice, blízko Starých Hôr, na hranici Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Už samotná lokalita prezrádza, že táto obec okrem iného ponúkne aj možnosti nádherných prírodných scenérií. Isto sa oplatí navštíviť túto obec a pokochať sa okolitými vyhliadkami. Okrem toho k zaujímavým miestam na turistiku možno spomenúť takzvaný Špaňodolinský banský vodovod, banícky orloj pri Penzióne Klopačka, Malý banský náučný chodník s možnosťou objavovania histórie a takzvaná Barborská cesta, pomocou ktorej sa zoznámite s históriou ťažby a spracovania rúd aj využitia drahých a cenných kovov.

RYSY (2503 m)


Foto: @piata_strona_swiata

Vo Vysokých Tatrách sa nachádza viac miest na prekrásny výhľad na okolitú krajinu. Jedným takým je aj výhľad z tatranského štítu Rysy a to z výšky úctyhodných 2503 metrov nad morom. Zaujímavosťou je, že tento vrchol je najvyšším miestom, kde je možné sa dostať pomocou turistického chodníka peši bez pomoci horského vodcu. Na tomto štíte je hraničný kameň z Poľskou republikou. Je to výborné miesto na ťažšiu a náročnejšiu turistiku s výstupom, ktorá však ponúka dychberúce výhľady na okolité kopce Vysokých Tatier, Mengusovskej doliny a Štrbského Plesa (východiskový bod pre výstup na štít).

LOMNICKÝ ŠTÍT (2633 m)

 
Foto: @tatryslovakia

Ako by sme mohli obísť v našom zozname tento unikátny vyhliadkový bod Vysokých Tatier? Lomnický Štít je najznámejším a druhým najvyšším štítom Vysokých Tatier s nadmorskou výškou 2633 metrov nad morom. Ak ste tam ešte neboli alebo chcete niečo nové, je na čas prežiť na vlastnej koži neopísateľné vyhliadkové pohľady nad oblakmi na všetky štíty v okolí. Využite 4 sedačkovú kabínkovú lanovku z Tatranskej Lomnice na medzizastávku Štart a stadiaľ pôjdete vynovenou 15 miestnou lanovkou na Skalnaté Pleso (vrcholová a prestupná stanica na Lomnický Štít). Finálna visutá červená lanovka vás dopraví na vytúžené vyhliadkové miesto, na ktoré nikdy nezabudnete. Zo štítu budete zaručene vidieť na všetky štíty vôkol Lomnického štítu a ich podhoria, všetky doliny a Skalnaté pleso, Skalnatú chatu, Téryho chatu či Zamkovského chatu. Jedinou nevýhodou tohto miesta je, čo vám nikto negarantuje, je počasie, ktoré sa môže počas pár sekúnd zmeniť a neuvidíte všetko, na čo ste čakali. Ale veríme, že vám sa to nestane a zažijete zimomriavky po celom tele pri kruhových výhľadoch na prekrásne prírodné scenérie našich najväčších velhôr. Zaujímavosťou je, že sa tu nachádza aj najvyššie položené Observatórium Lomnický štít s lanovkou (meteroologické a astronomické pracoviská SHMÚ).

Pekný vyhliadkový vrchol PREDNÉ SOLISKO (2093 m) s turistickým chodníkom

 
Foto: @horskyholky

Sme znova vo Vysokých Tatrách a z nich vyberáme ďalšie dobre dostupné vyhliadkové miesto s názvom Predné Solisko, vo výške 2093 metrov nad morom. Miesto je dobre dostupné a dá sa naň dostať aj peši, zvládne to aj menej zdatný turista po chodníku z Chaty pod Soliskom (ak máte problém s výškou, je možné zvoliť trasu s lanovkou). Čerešničkou na torte za zvolenie si tejto turistickej atrakcie, bude nezabudnuteľný výhľad a rozhľad na všetku krásu slovenskej prírody vôkol vás. Načasujte si však výstup za pekného slnečného počasia s dokonalou viditeľnosťou, aby ste zažili všetko tak, ako má byť.

CHODNÍK KORUNAMI STROMOV s vyhliadkovou vežou vo výške 32 metrov

 
Foto: @womenofpoland.pl

Isto nezabudnuteľný zážitok ponúka aj nedávno otvorený chodník korunami stromov v známej Bachledovej doline s celkovou dĺžkou chodníka viac ako 1230 metrov s výškou chodníka maximálne 24 metrov. Ak sa rozhodnete pre tento adrenalínový výhľad v korunách stromov, isto nebudete ľutovať. Čo vás čaká a neminie? Celková trasa v dĺžke viac ako 600 metrov v korunách pestrých lesov s množstvom inštrukcií, návodov a poučení či nečakaných vecí. Kde sa takýto adrenalínový výhľad v korunách stromov nachádza? Uprostred lesov Pieninského národného parku, konkrétne v prírode Spišskej Magury. Súčasťou prehliadky nie je len spoznávanie samotných lesov, ale aj jedinečnej a unikátnej fauny a flóry tejto lokality. A čo samotný výhľad? Využite unikátny výhľad z vyhliadkovej veže z výšky 32 metrov a majte na dlani samotné štíty Belianskych Tatier, celé Zamagurie a prírodnú panorámu Pienin.

Ktorému prírodnému miestu či miestam s dokonalými výhľadmi dáte v rámci svojej túry prednosť?

 

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook