Blog

Road-trip po Slovensku šikovne a lacno!

Road-trip po Slovensku šikovne a lacno!

1634292834-rastos-photos-1634291842519.webp

 

Road-trip je čoraz populárnejšou formou cestovania, vďaka ktorej možno aj so skromným rozpočtom vidieť mnoho zaujímavých miest. Ako sa na dokonalý road-trip po Slovensku čo najlepšie pripraviť? Čítajte ďalej! 

Vyberte si to správne auto

Počas road-tripu strávite v aute pomerne veľa času, a preto by malo spĺňať určité parametre akými sú napríklad výborný technický stav, dobrá priemerná spotreba, výbava zabezpečujúca komfort či dostatok priestoru, aby ste si mohli so sebou vziať všetko, čo budete na vašich potulkách potrebovať a prípadne sa, vo výnimočnom prípade, mohli v aute aj vyspať.

Ak nemáte vlastné auto alebo si nie ste istí či by váš tátoš road-trip zvládol, skúste sa popozerať po výhodnom prenájme. Pri jeho výbere sa zamerajte predovšetkým na výber vhodnej kategórie vozidla, ako aj podmienky prenájmu, aby ste sa vyhli poplatkom za nadlimitné kilometre a podobne.


Zbaľte sa s rozumom

Cestovanie autom má, okrem iných, aj tú výhodu, že si so sebou môžete zbaliť, čo len chcete, resp. všetko, čo vaše auto unesie. Práve to však často býva kameňom úrazu a balenie sa môže ľahko zvrhnúť na sťahovanie domácnosti či niekoľkohodinový stres a chaos. Zbaľte sa preto v predstihu sa s rozumom! Pri nakladaní batožiny do auta využite celý jeho priestor, pričom najťažšiu batožinu naložte ako prvú a veci, ktoré budete potrebovať najčastejšie uložte tak, aby bolo vždy po ruke.

Foto: instagram.com/nellyy.go
Foto: Instagram.com/neellyy.go

Aktualizujte si GPS a mapy

Základom dobrého road-tripu je využívanie čo najefektívnejších trás a čo najmenej blúdenia.  Nespoliehajte sa preto len na navigáciu v mobile fungujúcu na mobilné dáta a pred cestou si stiahnite GPS s offline mapami, prípadne jej najnovšiu aktualizáciu.


Tankujte s rozumom

Pokiaľ sa počas vášho road-tripu chystáte najazdiť stovky kilometrov, pohonné hmoty budú tvoriť významnú položku na vašom rozpočte. Snažte sa preto dopĺňať palivo strategicky a vyhnite sa čerpacím staniciam popri diaľnici či na hlavných ťahoch, kde zvyknú byť vyššie ceny. Ak plánujete cestovať naslepo, odporúčame vám stiahnuť si do mobilu aplikáciu, v ktorej možno podľa lokalizácie vyhľadať najbližšie benzínku aj s cenami za pohonné hmoty.

Foto: instagram/nellyy.go
Foto: Instagram.com/neellyy.go

Plánujte vopred

Efektívne plánovanie je v prípade road-tripu alfou a omegou úspechu. Vašu cestu si vždy plánujte minimálne na deň dopredu, v ideálnou prípade i na viac dní či celý trip. Ušetríte tak nielen čas, ale aj peniaze!

Spravte si orientačný itinerár, ktorý bude zahŕňať lokality, ktoré sa chystáte navštíviť, v logickom poradí tak, aby ste mali minimum zachádzok. Na každý deň si ich pre istotu  naplánujte viac, aby ste, v prípade, že niektorá zo zoznamu vypadne, neskôr nestrácali zbytočne čas hľadaním ďalších zaujímavostí v okolí. Nezabudnite pri tom na stravovanie a spravte si vopred prieskum reštaurácií, v ktorých by ste sa cestou mohli zastaviť a najesť za výhodnú cenu.


Ušetrite na ubytovaní

Pre to, aby ste si road-trip užili naplno v dobrej nálade a pohode je veľmi dôležitý kvalitný spánok. Pokiaľ radi vyhľadávate dobrodružstvo a vonku je príjemné počasie, spanie v stane v prírode či v kempe je ideálnou voľbou, ktorá je cenovo veľmi výhodná. Ak patríte medzi náročnejších a rozhodnete sa pre prespávanie v hoteloch, buďte pripravení na fakt, že váš road-trip sa môže značne predražiť.

Hlavná foto: Instagram.com/rastos_photos

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook