Blog

Nenáročná turistika vo Vysokých Tatrách

Nenáročná turistika vo Vysokých Tatrách

1634302710-masiar.miroslav-1634302572826.webp

 

Vysoké Tatry s rozlohou 341 kilometrov štvorcových sú najvyšším pohorím Slovenska a Poľska. Približne tri štvrtiny horstva s typickým alpským rázom sa rozprestierajú na slovenskej strane Karpát. Najvyšším vrcholom je Gerlachovský štít (2 654 m n. m.). Tatranská príroda sa môže pýšiť viac ako 35 dolinami, 31 vrcholmi nad 2 500 metrov a 120 plesami. Na území TANAPu sa nachádza približne 600 km značkovaných chodníkov, ktoré dovedú turistov na známe tatranské chaty. Nechodia sem len skúsení turisti, ale aj rodiny s deťmi, keďže tieto hory majú čo ponúknuť všetkým vekovým kategóriám. Na výber sú náročné aj menej náročné trasy, pričom každý turista má možnosť vybrať si to svoje. Počas letných mesiacov navštívi región Vysoké Tatry vyše 1,3 milióna návštevníkov, ktorí chcú spoznávať jeho krásy, či získavať nové zážitky.

Hlavná foto: Instagram.com/masiar.miroslav


Foto: Instagram.com/damian_drabFoto: Instagram.com/damian_drab

Starý Smokovec (1 010 m n. m.) leží v centre Vysokých Tatier a patrí k najstarším tatranským osadám. Pre svoju výhodnú polohu patrí medzi najvýznamnejšie strediská cestovného ruchu. V súčasnosti sa tu nachádza viacero ubytovacích zariadení, reštaurácie, pobočky bánk, zmenáreň, požičovne, obchodná a potravinová sieť. V roku 1908 bola spustená prevádzka pozemnej lanovky na Hrebienok (1 285 m n. m.), ktorý je obľúbeným miestom návštevníkov, odkiaľ sa možno vydať cez Vodopády Studeného potoka do niektorej z najnavštevovanejších dolín – Veľká a Malá Studená dolina, alebo na Skalnaté Pleso či Slavkovský Štít. Peši sa zo Starého Smokovca na Hrebienok dostanete príjemnou prechádzkou za približne hodinu.

 Foto: Instagram.com/tatry_official
Foto: Instagram.com/tatry_official

Štrbské pleso (1 346 m n. m.) je najznámejšie a najnavštevovanejšie turistické stredisko vo Vysokých Tatrách. Nájdete tu širokú ponuku ubytovania, kvalitných služieb i rôzne možnosti, kam sa vydať vo voľnom čase.  Okolie Štrbského plesa ponúka množstvo príjemných zákutí, ako aj občasnú možnosť člnkovania. V lete si môžete vyraziť na klasickú turistiku, napríklad k Popradskému plesu, či vodopádu Skok, prípadne sa vyviezť lanovkou na Solisko. V zime tu zažijete dobrú lyžovačku pre všetky vekové kategórie. Počas celého roka očarí nádhernou scenériou s výhľadmi na okolité štíty.

 Foto: Instagram.com/trave2love
Foto: Instagram.com/trave2love

Popradské pleso (1 493 m n. m.) leží v Mengusovskej doline pred ústím Zlomísk pod zrázmi Ostrvy a Kôpok. Populárna turistická oblasť má rozlohu 6,88 ha a hĺbku 17 m. Patrí medzi obľúbené turistické miesta, okrem iného aj preto, že rovnakou trasou vedie extrémne populárny výstup na Rysy. Pri plese stojí Chata pri Popradskom plese (bývalá Chata kpt. Morávku). Popradské pleso je svojou rozlohou štvrté najväčšie jazero. V Limbovom háji neďaleko plesa je situovaný známy Symbolický cintorín, ktorý je spomienkou na obete Vysokých Tatier.

 Foto: Instagram.com/danulkaja
Foto: Instagram.com/danulkaja

Vodopád Skok (1 730 m n. m.) na Mlynickom potoku je so svojimi 25 metrami výšky tretím najväčším vodopádom na slovenskej strane Vysokých Tatier. Túra k vodopádu Skok je veľmi príjemná a nenáročná s prevýšením necelých 400 metrov. Terén pozvoľné stúpa, na turistov nečíhajú žiadne strmé či inak nebezpečné miesta. Len v zime môže potrápiť namrznutý sneh alebo ľad na ceste.

 Foto: Instagram.com/_.cimo._
Foto: Instagram.com/_.cimo._

Mengusovská dolina je 8 km dlhá, rozvetvená, turisticky príťažlivá dolina. Národná prírodná rezervácia Mengusovská dolina, ktorou preteká riečka Poprad, ponúka hneď niekoľko turistických možností. V hornej časti to sú Hincová kotlina a kotlina Žabích plies. Zlomisková dolina, nachádzajúca sa v strede, je známa Popradským plesom. Nad ním sa hrdo týči vrch Ostrva. Medzi najnavštevovanejšie lokality doliny patria práve plesá. Najväčšie a najhlbšie pleso slovenských Vysokých Tatier Veľké Hincovo pleso sa nachádza pod Kôprovským štítom v závere doliny. Známe sú aj ďalšie tri plesá v Kotline Žabích plies: Veľké Žabie, Malé Žabie a Vyšné Žabie pleso.

 Foto: Instagram.com/insta_gram_ko
Foto: Instagram.com/insta_gram_ko

Dôvodom vysokej návštevnosti Vysokých Tatier sú okrem malebných štítov, studených jaskýň či šumiacich vodopádov aj prekrásne doliny. Kôprová dolina je dlhá 12 km, leží na rozhraní Západných a Vysokých Tatier. Turistické chodníky vedú k známemu Kmeťovmu vodopádu, Vajanskému vodopádu, k Temnosmrečinským plesám a ku sedlu Závory. V doline sa nachádza niekoľko prístreškov a lavičiek. V minulosti slúžila dolina ako zdroj prírodného bohatstva, dnes je zdrojom turistických zážitkov. Z Kôprovej doliny sa môžeme dostať cez Hlinskú dolinu a Kôprovské sedlo až do Mengusovskej doliny ku Veľkému Hincovmu plesu.

 Foto: Instagram.com/nellyy.go
Foto: Instagram.com/nellyy.go

Dolina Bielej vody je veľká zalesnená dolina vo východnej časti Vysokých Tatier, ktorou vedú turistické chodníky do záveru doliny. Dolina sa rozvetvuje na dolinu Zeleného plesa , dolinu Bielych plies a dolinu Predné Meďodoly pod Belianskymi Tatrami. Dolinou preteká Biely potok napájaný z potokov troch dolín, Zeleného, Bieleho a Napájedlového potoka. Dolina bola sprístupnená turistickými chodníkmi v 70.rokoch 19.storočia.

Foto: Instagram.com/cillomiro
Foto: Instagram.com/cillomiro



Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook