Blog

Navštívte najkrajšie parky a záhrady na Slovensku

Navštívte najkrajšie parky a záhrady na Slovensku

ac199ff2506.webp

 

Vydajte sa na romantickú, či dobrodružnú prechádzku najkrajšími parkami a záhradami na Slovensku. V dnešnom článku vám poradíme, kde ich nájdete.

Botanická záhrada Košice

Botanická záhrada v Košiciach je vôbec najväčšou botanickou záhradou na Slovensku. Verejnosti je sprístupnená už od roku 1950 a ročne ju navštívi okolo 50 tisíc návštevníkov. Nájdete tu vyše 4000 druhov rastlín, z toho vzácna je zbierka zhruba 1200 kaktusov a sukulentov.  Zároveň patrí aj medzi najvýznamnejšie záhrady s ohrozenými druhmi v Európe. Botanická záhrada sa nachádza v mestskej časti Košice – Sever.

Foto: Instagram.com/botanical_garden_upjs_kosice

Foto: Instagram.com/botanical_garden_upjs_kosice

 

Prírodný park kaštieľ Betliar

Len pár kilometrov od Rožňavy sa ukrýva najnavštevovanejší a tiež najkrajší kaštieľ v Betliari. Obklopený je nádherným anglickým parkom so vzácnymi drevinami, dobovými  stavbami, niekoľkými jazerami, fontánami a divou zverou. Najväčšou atrakciu bol kamenný Vysoký vodopád s nádržou, pod ktorým sa ukrývala jaskyňa pre ľadové medvede. V roku 1987 bol tento park zaradený do zoznamu svetových historických záhrad sveta.

Foto: Instagram.com/romiminarikova
Foto: Instagram.com/romiminarikova

 

Anglický park v Turčianskej Štiavničke

Návšteva anglického parku v Turčianskej Štiavničke určite stojí za to! Rastie tu totiž viac ako 400 druhov stromov z celého sveta. Okrem toho si tu užijete skutočný relax. Budete prechádzať lúkami, okolo niekoľkých jazierok, bystriniek, či minerálneho prameňa. Okrem krásnej prírody sa pri parku nachádza renesančný kaštieľ grófskej rodiny Révayovcov. Verejnosti však nie je sprístupnený. Kaštieľ s parkom nájdete na začiatku dediny Turčianska Štiavnička.

Foto: Instagram.com/trsto
Foto: Instagram.com/trsto

 

Zámocká záhrada s jazierkom v Hlohovci

Zámocká záhrada je taktiež príjemným miestom na oddych a relax pre všetkých návštevníkov. Zámocký park najviac preslávili mohutné a vzácneplatany. Najväčší háj veľkolepých platanov v Európe sa nachádza práve tu v Hlohovci. Taktiež sa tu nachádza veľa chránených stromov, ktoré prekračujú 200 rokov. Medzi najstaršie stromy patrí napríklad 130 ročná borovica, 160 ročný buk alebo viac ako 200 ročný platan. Súčasťou parku je umelo vytvorené jazierko.

Foto: Instagram.com/katarinaharsanyova
Foto: Instagram.com/katarinaharsanyova

 

Park v Hodkovciach

Aj v Hodkovciach nájdete jeden z najkrajších parkov na Slovensku. V parku sa nachádza veľa druhov stromov ako buk lesný, jaseň štíhly alebo lipa veľkolistá. Tieto stromy sú zároveň najstaršími stromami v parku. Javor mliečny, buk lesný, brest, hrab obyčajný a ďalšie patria medzi stromy mladšieho charakteru. Súčasťou parku je aj ovocný sad, chodníky, jazierka, či drobná architektúra. Kaštieľ a park nájdete v južnej časti obce Hodkovce.

Foto: Instagram.com/i_fbn
Foto: Instagram.com/i_fbn

 

Arborétum Mlyňany

Arborétum Mlyňany je chránený areál v obci Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce. Má najcennejšiu a najbohatšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jejedno z najväčších arborét v strednej Európe. Celkovo je tu viac ako 2300 druhov drevnatých rastlín s ázijským, či americkým. Záhradou vedie 4,5-kilometrová trasa a platí tu zákaz vedenia psov.

Foto: Instagram.com/00timi00
Foto: Instagram.com/00timi00

 

Park MINI SLOVENSKO

Zmenšeniny slovenských kultúrnych pamiatok v mierke 1:25 nájdete v parku MINI SLOVENSKO v Jánskej doline pri Liptovskom Jáne. V súčasnosti obsahuje park 20 modelov najznámejších pamiatok ako Hrad Strečno, Zámok Bojnice, či Radnica v Levoči. K aktuálnym modelom budú v blízkej budúcnosti pribúdať ďalšie modely. V parku sa okrem zmenšenín nachádza aj železnička s viacerými vlakmi. Otvorené je celoročne, 7 dní v týždni.

Foto: Instagram.com/littleking.sk
Foto: Instagram.com/littleking.sk

 

Mestský park Trebišov

Medzi najkrajšie historické parky na Slovensku patrí aj mestský park v Trebišove. Výnimočný je svojou rozlohou. Patrí medzi najrozľahlejšie parky v Európe. V parku sa nachádza množstvo kultúrnych pamiatok ako mauzóleum grófa Andrássyho, kaštieľ s francúzskou záhradou, či pozostatky vodného hradu Parič. Samozrejmosťou je jazierko, ktoré je vyniká svojou nádherou v každom ročnom období.

Foto: Instagram.com/marus_vas_photo
Foto: Instagram.com/marus_vas_photo

 

Arborétum Borová hora

Hovoríme o botanickej záhrade, v ktorej nájdete expozíciu kvetín, stromov a kríkov slúžiace na vedecké výskumy. Málo kto tiež vie, že práve na tomto výnimočnom mieste sa nachádza najväčšia zbierka ruží na Slovensku. Zbierku tvorí viac ako 800 druhov a 4000 kríkov. Na svoje si však prídu aj milovníci kaktusov, ktorých je tu viac ako 700 druhov. Botanická záhrada sa nachádza neďaleko Zvolena.  

Foto: Instagram.com/zuzanajanickova
Foto: Instagram.com/zuzanajanickova


Barokový park Bratislava 

V areáli Bratislavského hradu sa nachádza pekne zriadená baroková záhrada s fontánkou, ktorá je ideálnym miestom na oddych a relax. Baroková hradná záhrada bola zrekonštruovaná podľa plánov z čias panovania Márie Terézie. Na zemi sa nachádza biela kameninová drť, v záhrade je vysadených 122 strieborných líp, okolo 6000 krušpánov v živých plotoch a približne 1500 letničiek. Celkovú atmosféru dotvárajú zaujímavé sochy a fontána.

Foto: Instagram.com/zdronuFoto: Instagram.com/zdronu


Botanická záhrada Bratislava 

Botanická záhrada v Bratislave je balzamom pre dušu a pastvou pre oči. Nájdete tu všetky farby kvetov, skalky, jazierka a exotické rastliny v skleníkoch. Chodníky sú lemované drevinami z celého sveta. Oázou vôní je rozárium so 120 druhmi ruží.


Foto: Instagram.com/domikubis
Foto: Instagram.com/domikubis

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook