Blog

Najväčšie bludisko strednej Európy – Brestový Megalabyrint

Najväčšie bludisko strednej Európy – Brestový Megalabyrint

6cfe13b9378.webp

 

Najväčšie prírodné bludisko v strednej Európe by malo vyrásť v blízkosti rieky Jakubianka v Starej Ľubovni. Miestni nadšenci už stihli urobiť prvé terénne úpravy a výsadbu záhrady. Bludisko a mestská záhrada by mala byť otvorená pre verejnosť  dva roky od prvej výsadby. 
 
"Na realizáciu zámeru je však potrebné disponovať pozemkom v rozlohe viac než 10.000 metrov štvorcových, keďže samotné bludisko zo živého plotu bude pokrývať viac než 6.400 metrov štvorcových. V areáli by sa mala nachádzať aj minimálne päť metrov vysoká rozhľadňa, vyrezávané sochy, ale aj pódium určené na kultúrne podujatia," predstavuje projekt konateľ spoločnosti JVR Enterprise, s. r. o., Jozef Romaňák. Pozemky poskytlo mesto Stará Ľubovňa na obdobie 15 rokov s nájomným vo výške symbolické jedno euro ročne. O bludisko aj záhradu sa bude starať spomínaná spoločnosť. Romaňák informoval, že kým vstup do záhrady bude bezplatný, návšteva bludiska už bude spoplatnená. Práve z takto vyzbieraných peňazí chcú financovať prevádzku záhrady, ktorá bude podľa neho pomerne nákladná. Spoločnosť chcela pôvodne bludisko a mestskú záhradu vybudovať pod Ľubovnianskym hradom, zámer však poslanci neschválili pre veľký počet atrakcií v danej lokalite. Okrem hradu sa tam totiž nachádza aj skanzen, Historický vojenský tábor a Vojenská expozícia Michala Strenka.
 
Ilustračná snímka / zdroj: www.krasysveta.sk 
 
Celkový koncept bludiska zahŕňa aj príbeh o Čertovej skale, ktorý môže pozitívne ovplyvniť rozvoj cestovného ruchu v Starej Ľubovni. Legenda o Čertovej skale hovorí, že výstavba hradu Stará Ľubovňa neprebiehala podľa plánu. Zemepán Ľubovenský sa preto rozhodol upísať dušu diablovi, aby mu pomohol. Keď bol hrad hotový, Ľubovenský oľutoval, že zaň zaplatil takú vysokú cenu a odišiel sa do kláštora vyspovedať. Diabol sa nahneval, že ho zradil a rozhodol sa hrad zničiť obrovskou skalou. Vtedy však zaznel zvon, čert stratil moc a skala mu vypadla z pazúrov priamo na diabla. Odvtedy sa nazýva Čertovou skalou.
 
zdroj: www.staralubovna.sk

Samotné bludisko bude na ploche viac ako 6.400 metrov štvorcových a rozdelené bude na deväť častí. Do každej umiestnia sochu s ukrytou hádankou, ktorá po rozlúštení návštevníkom pomôže dostať sa do centra bludiska s vyhliadkovou vežou. „Jej súčasťou bude aj rozľahlá lúka na ploche zhruba 1.200 metrov štvorcových, ktorá bude slúžiť aj ako priestor na organizovanie rôznych športových a kultúrnych podujatí,“ informuje Jozef Romaňák, konateľ spoločnosti, ktorého inšpiroval ľadový labyrint v Zakopanom v Poľsku.
 
Zdroj: www.staralubovna.sk

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook