Blog

Najkrajšie mesto a obec Slovenska za rok 2017

Najkrajšie mesto a obec Slovenska za rok 2017

855fc2e9335.webp

 

Možno hľadáte v poslednej dobe to ideálne ubytovanie, zábavu či inú atrakciu na Slovensku. Vybrať si vhodné miesto na Slovensku, nemusí byť vôbec jednoduché. Pri konečnom rozhodovaní sa môžete orientovať pomocou výsledkov súťaže "Najkrajšie mesto a obec Slovenska za rok 2017".  

Súťaž "Najkrajšie mesto a obec Slovenska" každý rok organizuje internetový portál Slovakregion. Tak ako vždy aj v roku 2017 mohli ľudia zo Slovenska a zahraničia zahlasovať v období od apríla do konca októbra 2017, za svojich favoritov prostredníctvom internetu. A takto to celé dopadlo.

 

Víťaz kategórie "Najkrajšie mesto Slovenska 2017"  

 

 

Najkrajším mestom Slovenska za rok 2017 sa stalo mesto Liptovský Mikuláš s celkovým počtom 25 901 hlasov. Ide o známe a veľmi navštevované mestečko na severe Slovenska, zároveň centrum stredného Liptova, no v poslednom hlasovaní sa neumiestnilo ani len medzi najlepšou desiatkou najkrajších miest Slovenska. Preto toto víťazstvo možno považovať za "veľký" úspech.

Na celkovom druhom mieste sa s minimálnym odstupom umiestnilo mesto Brezno (25 756 hlasov), ležiace v Banskobystrickom kraji. Bronzové  miesto obsadilo mesto v Košickom kraji, konkrétne Spišská Nová Ves s minimálnym odstupom od druhého Brezna, s celkovým počtom 25 689 hlasov. Nasledujú  mestá Bardejov (25 608 hlasov), Levoča (23 144 hlasov), Púchov (21 600 hlasov), Prievidza (20 230 hlasov), Sabinov (17 850 hlasov), Trnava (17 352 hlasov) a desiatku najkrajších miest Slovenska uzatvára Ružomberok, s celkovým počtom 15 958 hlasov.

Víťaz kategórie "Najkrajšia obec Slovenska 2017"

>

Najkrajšou obcou Slovenska za rok 2017 sa stala podľa hlasujúcich ľudí na internete obec Halič, s celkovým počtom 41 566 hlasov. Je to obec nachádzajúca sa v Lučeneckom okrese. Víťazstvo tejto obce nie je žiadnou náhodou. Po minuloročnej striebornej priečke sa dalo očakávať, že bude bojovať o celkové prvenstvo, čo sa teda aj potvrdilo. S výrazným odstupom sa na druhom mieste umiestnila obec Vinodol z Nitrianskeho okresu, s celkovým počtom 15 884 hlasov. Bronz patrí obci Spišské Tomášovce (okres Spišská Nová Ves) s počtom 15 544 hlasov. Štvrtú priečku obsadila dedinka Sedliacka Dubová (15 322 hlasov), piate miesto obec Smižany (15 300 hlasov), nasleduje obec Nižná Olšava (11 125 hlasov), siedme miesto patrí obci Ilija (10 621 hlasov), ôsmu priečku obsadila obec Vydrná (10 001 hlasov). Predposlednej priečky sa zmocnila obec Iliašovce (9 321 hlasov) a na desiatej priečke sa umiestnila obec Rudňany (9 237 hlasov).  Celkový rebríček miest a obcí Slovenska za rok 2017 nájdete nižšie.


Zdroj: slovakregion.sk

Čím láka víťazné mesto Liptovský Mikuláš?

Okresné mesto Liptovský Mikuláš, ako víťaz kategórie "Najkrajšie mesto Slovenska za rok 2017", má čím zaujať svojich návštevníkov. Ponuka je pestrá a zaiste aj to zavážilo pri celkovom hlasovaní. Liptovský Mikuláš je centrom stredného Liptova, súčasne aj najľudnatejším sídlom Liptova, ktorý sa stal už po niekoľkýkrát v uplynulých rokoch najnavštevovanejším regiónom Slovenska. Jeho vznik sa datuje od roku 1286 a pomenované je po svojom patrónovi svätom Mikulášovi.

Na okraji samotného mesta sa nachádza známa veľká vodná nádrž Liptovská Mara. K najznámejším kultúrnym pamiatkam patrí Kostol sv. Mikuláša, nachádzajúci sa v južnej časti Námestia osloboditeľov. Ďalšími kultúrnymi pamiatkami mesta sú evanjelický kostol, židovská synagóga, bývalý župný dom, Pongrácovská kúria, bývalý jezuitský kláštor, budova Čierny orol, bývalý Katolícky dom, meštianske domy či pamätník a vojenský cintorín.

Čo sa týka cestovného ruchu, mesto je dôležitým centrom cestovného ruchu. Ak smerujete do Nízkych Tatier alebo aj Západných Tatier, budete musieť prejsť cez toto mesto. V rámci ubytovania možno spomenúť množstvo ubytovacích zariadení, napr. Gazdovský dom u Komendákov, Apartmán Tatralandia 336, Vila Horal, Ubytovanie Žember a ďalšie privátne domy a penzióny.

Z múzeí a galérií treba spomenúť unikátne Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva (jediné svojho druhu na Slovensku). Okrem tohto mesto ponúka aj Múzeum Janka Kráľa, galéria P. M. Bohúňa, Dom fotografie a Centrum Kolomana Sokola.    

Čo ponúka "prvá" obec Slovenska?

Prvé zmienky o "najkrajšej" obci Slovenska sa datujú v 12. storočí. Je to obec, ktorá vznikla pod hradom. V súčasnosti dominantou tejto obce a zároveň aj národnou kultúrnou pamiatkou Slovenska je zrekonštruovaný Haličský zámok (Zámocký hotel Galicia Nueva). Okrem neho sa v obci nachádzajú aj ďalšie kultúrne pamiatky, konkrétne Rímskokatolícky kostol Nájdenia sv. kríža (rovnako národná kultúrna pamiatka), Budova bývalej manufaktúry Súkno, Soľný úrad a hrobka rodiny Forgách.

Celú ponuku ubytovania zo Slovenska (aj z týchto či iných miest a obcí), s rôznymi atrakciami a vysnívanou zábavou, nájdete na našej stránke.

 

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook