Blog

NAJ mesto, obec a Primátor/Starosta Slovenska 2019

NAJ mesto, obec a Primátor/Starosta Slovenska 2019

1596167220-bbe67bdd193.webp

 

Aj tento rok prebiehala súťaž o "NAJ mesto a obec Slovenska 2019" a "Primátor/Starosta Slovenska 2019", ktorú vyhlásil internetový portál Slovakregion. Súťaž odštartovala v apríli 2019 a hlasovať bolo možné do konca októbra tohto roku. Výsledky súťaže sú už známe a z nich vyplýva, že najkrajším mestom 2019 sa stala Trnava. Medzi obcami zabodovali Smižany v okrese Spišská Nová Ves. Primátorom roka sa stala Lenka Balkovičová zo Zvolena a starostom Radomír Brtáň z obce Košeca v okrese Ilava.

 

 TRNAVA

 

Jedinečnosť kultúrno-historických pamiatok a predovšetkým bohatstvo cirkevných stavieb sú hlavnými znakmi starobylej Trnavy, jedného z najatraktívnejších miest na Slovensku. Perla medzi slovenskými mestami často označovaná aj ako „malý slovenský Rím“ už po stáročia víta pútnikov i jej návštevníkov, aby im ukázala svoje vzácne poklady.

 

SMIŽANY

 

Smižany je spišská obec na východnom Slovensku v Košickom kraji, v okrese Spišská Nová Ves. Je to obec s najvyšším počtom obyvateľov na Slovensku. Smižany vynikajú v udržiavaní a obnove pôvodného dedinského hmotného i duchovného prostredia. K tradičným podujatiam v obci patria Smižianske folklórne slávnosti a jarmok ľudových remesiel, stavanie mája,  katarínska či fašiangová zábava, "vynašaňe šmertky", chodenie s ražňom.

 

Zdroj: slovakregion.sk

 

Víťaz v kategórii miest získal 22 381 a v kategórii obcí 16 882 hlasov. Na druhom mieste medzi mestami skončila Spišská Nová Ves nasledovaná Púchovom, za Smižanmi v rebríčku sa nachádza Nižná Olšava v okrese Stropkov a Ortuťová v okrese Bardejov. Oficiálne odovzdávanie cien sa uskutoční v januári 2020 počas Výstavy ITF Slovakiatour v bratislavskej Inchebe.

 

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook