Blog

Holiday Raj prijíma platby v kryptomenách Bitcoin a XEM

Holiday Raj prijíma platby v kryptomenách Bitcoin a XEM

70f1f8ca902.webp

 




Čoraz viac prevádzok od malých obchodov a kaviarní až po veľkoobchody začína prijímať Bitcoin. Do popredia sa pomaly dostávajú aj ostatné kryptomeny a za ubytovanie v dovolenkovej chate na Liptove môžete platiť popri Bitcoine aj kryptomenou XEM. Jedná sa o prvú prevádzku na Slovensku, ktorá prijíma platby v kryptomene inej ako Bitcoin.

„Umožniť platbu v kryptomenách sme sa rozhodli hlavne kvôli tomu, že prijímame platby z mimo Európskej únie. Hostia z Ruska alebo Izraela platia cez bankový prevod niekedy až 50€ poplatok. Platbu často ani nevedia poslať zo svojho účtu a musia kvôli tomu zadávať platbu na pobočke banky. Prevod trvá niekoľko dní, počas ktorých sme v neistote, či si to zákazník nerozmyslel a či objednávka stále platí. Vďaka Bitcoinu máme platbu do niekoľkých hodín, pri platbe XEM stojí poplatok za prevod niekoľko centov a transakcia je schválená v priebehu pár sekúnd. Prevod peňazí pomocou kryptomien je preto pohodlnejší, rýchlejší a lacnejší.“ – vysvetľuje Anna Rajská.

„Bitcoin sme si vybrali preto, lebo ho ľudia poznajú a dá sa jednoducho kúpiť na zmenárňach alebo burzách. Kvôli vysokým poplatkom Bitcoinu sme sa rozhodli pridať aj druhú kryptomenu. XEM sme vyhodnotili ako správnu možnosť z viacerých dôvodov. Je to najrýchlejšie rastúca kryptomena, ktorej hodnota za posledný rok stúpla o vyše 25000%. Druhý dôvod, prečo sme si vybrali XEM, je bezpečnosť. Vďaka viac-faktorovej autentifikácii a nedávnej implementácii do trezora sa jedná o jednu z najbezpečnejších kryptomien vôbec. Od Etherea sme upustili potom, čo kvôli programátorskej chybe boli užívateľom zablokované peňaženky v hodnote stoviek miliónov eur. Ak bude zo strany hostí záujem, budeme v budúcnosti prijímať aj iné kryptomeny“ – hovorí Milan Rajský.

Dovolenkový rezort HolidayRaj vznikol ako rodinný podnik v malebnej liptovskej dedinke Malatíny. Nároční hostia tu nájdu ubytovanie v komfortných chatách či štúdiách, ktoré sú zasadené v krásnom prírodnom prostredí. Súčasťou rezortu je nové vonkajšie wellness, čo určite ocenia lyžiari a turisti rovnako ako každý, kto si potrebuje oddýchnuť. Fínska sauna, kúpacia kaďa pod holým nebom a prírodné jazierko poskytnú hosťom relax pre telo aj dušu. V blízkom okolí je veľa príležitostí na vysokohorské túry, prechádzky, poznávanie histórie, kultúry, športy, či zábavu. Rezort HolidayRaj je vhodný pre rodiny s deťmi, firemné a rodinné stretnutia aj tábory.

Práve ubytovanie je jedno z hlavných odvetví, v ktorom sa vo veľkom začínajú uplatňovať kryptomeny. Kým pri domácich platbách nie je problém využiť štandardné banky, pri medzinárodných platbách je skostnatenosť tradičných finančných inštitúcií zjavná viac. Pri objednávaní ubytovania v zahraničí tak kryptomena spĺňa svoju hlavnú funkciu: rýchly, lacný a globálny prevod hodnoty. Veľká časť právnikov sa domnieva, že vlastníci kryptomien podľa platných zákonov musia priznať zisk iba vtedy, keď kryptomenu zmenia na eurá. V prípade výmeny tokenov za službu sa ale jedná o barterový obchod, ktorý nepodlieha zdaneniu. Kým nebude platba v kryptomenách špeciálne upravená zákonom, budú ich vlastníci preferovať tovary a služby, ktoré tento druh platidla prijímajú.

Viac o ubytovaní: http://www.holidayraj.sk
Viac o NEM: https://nem.io/

Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho svojim priateľom

Zdieľať na Facebook